De paardenosteopaat

De paardenosteopaat

Wanneer bel je naar de paardenosteopaat? 

Charlotte Stoffelen, Paardenosteopaat EDO en hondenosteopaat, bij Hoef & Woef en lid in ons netwerk van professionele paarden experts legt uit: 


Op zoek naar een natuurlijke manier om paarden te behandelen heeft Charlotte geleid naar de opleiding ‘revalidatiewetenschappen en kinesitherapie’ aan de Katholieke Universiteit Leuven. Dit was voor haar een goede vooropleiding om vervolgens de studie paardenosteopathie aan te vatten.

In 2017 is ze afgestudeerd als humaan kinesitherapeut aan de KULeuven en datzelfde jaar heeft ze de opleiding paardenosteopathie aan The Vluggen Institute te Waldfeucht gestart. Door deze achtergrond als humaan kinesitherapeut heeft ze geleerd kritisch en doorgrondig te werken. In oktober 2019 is ze afgestudeerd als paardenosteopaat.

Bovendien neem Charlotte graag ruim mijn tijd om jouw paard te behandelen. Haar doel is om elk paard weer zo gebalanceerd mogelijk te krijgen.


Wanneer bel je dan naar de paardenosteopaat?


1. GEDRAG: headshaking, hoofdschuw, singeldwang, problemen met opzadelen algemeen, nervositeit, in zichzelf keren, minder energie, bijten, overgevoeligheid bij borstelen, agressie, asociaal naar andere paarden, weinig eetlust, onhandelbaar, verlatingsangst, …


2. FYSIEK: stijfheid, struikelen, verminderde bespiering, moeilijk buigen naar één bepaalde kant, manken of onregelmatigheden zonder dat er een duidelijke oorzaak voor gevonden wordt, moeite met verzameling, niet willen halsstrekken, scheef dragen van de staart, stalbenen, hanetred, overmatig plassen, huidproblemen, moeilijk verlies van wintervacht, onverklaarbaar hoesten, slecht herstellen na ziekte, vruchtbaarheidsproblemen, abnormale hengstigheid, abnormale stoelgang, terugkerende koliek, hoefbevangenheid, lusteloos veulen na geboorte, …


4. PRESTATIES: onregelmatig lopen, grillig rijgedrag, weigeren voor de sprong, weglopen of bokken, niet aan been rijden, moeite met stelling nemen, problemen met overgangen, stijfheid aan 1 of beide zijdes, weinig ruggebruik, blokkeren, vluchten, moeilijk onderbrengen van de achterhand, verzet zich tegen het bit, moeite met linker of rechtergalop, …


5. PREVENTIEF: We leggen onze paarden vaak een levensstijl op die onnatuurlijk is. Een paard in de natuur beweegt en eet bijna de hele dag, terwijl wij hun in stallen opsluiten en vaak maar 2x per dag voeren. Paarden worden daarnaast vaak competitief gebruikt, wat het risico op blessures en onregelmatigheden verhoogt. Daarbovenop ontstaan veel problemen bij paarden door inwerking van het ruitergewicht en/of een slecht passend zadel. Buiten dit alles kunnen paarden zichzelf natuurlijk ook pijn doen door een gevecht of val op de weide. Daarom heeft elk paard er baat bij om steeds zo optimaal en soepel mogelijk te zijn.


Heb je een vraag over paarden osteopathie voor Charlotte aarzel dan niet om een berichtje te sturen naar info@paardentherapeuten.be

Of neem contact op met Charlotte via: https://paardentherapeuten.be/.../charlotte-stoffelen.html