Leen Willems

LEEN WILLEMS - Intieme hygiëne paard" One Horse staat voor Kennis, Kwaliteit en positieve ervaring voor uw paard. "

Leen Willems hoefonderhoud natuurlijk bekapper intieme hygiëne paard
Leen Willems One Horse Barefoor Paardadviseur intieme hygiëne paarden

Contactgegevens

+32 478 99 05 43

Diploma's & certificaten


Intieme hygiëne bij paarden

Barefoot Paardadviseur

Keurmeester AMHA

Paardenfokker

Over Leen Willems...


Toen ik 8 jaar was begon ik met paardrijden. Nu, 42 jaar later, is het verlangen om op een paard gaan te zitten eigenlijk weg… Dit is vervangen door nu vooral paarden te willen helpen, ermee communiceren en alles wat met zo natuurlijk mogelijk paarden houden te maken heeft.


De intieme hygiëne van het paard is intussen mijn voltijdse job.


Ik ben ook Barefoot paard adviseur maar bekappen doe ik niet omwille van een rugletsel. In al die jaren volgde ik verschillende opleidingen, cursussen en clinics. Onder meer zelfstandig ondernemer paardenfokker, Barefoot paard adviseur en ook opleidingen in de medische sector. Meer dan 20 jaar geleden begon ik dan professioneel met paarden te werken. Daarvan deed ik o.a. 15 jaar de verzorging van de Belgische politiepaarden.


Bij de verzorging van paarden hoort ook het onderhoud van de geslachtsdelen. Over de intieme hygiëne van het paard is er in België en Nederland nog niet zoveel bekend. In andere landen, zoals Amerika en De U.K. is het bewustzijn van de noodzaak om dit te doen er al veel meer. Door mijn opleiding als paardenfokker en de verzorging van de politiepaarden, wist ik hier wel al een en ander over.
Toen ik tot de vaststelling kwam dat, voor veel eigenaren, dit onderdeel van hun paard compleet onbekend terrein was, ben ik mij er nog meer in gaan verdiepen. Ik kon mij specialiseren in de intieme hygiëne van het paard dankzij verschillende binnen – en buitenlandse dierenartsen o.a. Dr. Tomas Teskey. Ik ben hen dan ook zeer dankbaar dat ze hun kennis met mij wilden delen.


Waarom is dit belangrijk?
Vuil in de koker, penis of vulva kan voor veel problemen zorgen:

  • Overtollig smegma zorgt voor jeuk, kan ontstekingen veroorzaken en trekt ook vliegen aan. Ik vond al maden in de koker!
  • Scherpe vellen aan de penis veroorzaken ongemak en pijn.
  • Bonen vormen zich in de tip van de penis (urethrale fossa) en drukken de urethra dicht. Hierdoor kan het paard moeilijker plassen. Bij merries zitten ze in de clitorale fossa.
  • Vroeg ontdekken van kanker geeft meer kans op een succesvolle behandeling.
  • Sarcoïden en melanomen vind ik ook regelmatig.


Hoe ga ik te werk?
Ik kom waar het paard staat, in hun vertrouwde omgeving zijn de meeste paarden rustiger. De eigenaar (of vertrouwenspersoon) moet het paard vasthouden. Als een paard niet vastgebonden staat is het voor hem
en mij veiliger. Ik wil ook dat het paard heel bewust alles wat ik doe kan meevolgen. Ik werk zonder verdoving en gebruik geen dwangmiddelen. Ruinen en hengsten hoeven ook niet uit te schachten. Ik maak gebruik van Nitril handschoenen en ph neutrale producten, goedgekeurd voor veterinair gebruik. Bij gebruik van andere middelen kan je ontstekingen of infecties veroorzaken. Bij gezonde paarden is een tot twee maal reinigen voldoende.


Ik werk momenteel in heel België en Nederland.

Locatie