Giftige en risicoplanten
voor paarden
Welke planten zijn giftig en een groot risico
voor paarden?
Voorkomen is beter dan genezen: Als je paarden hebt is het heel erg belangrijk dat je weet welke planten, bomen en struiken giftig zijn voor paarden. In de weide of tijdens een buitenrit moet je goed opletten waar je paard wel en niet aan knabbelt.
Ook als je zo nu en dan wat takken wil voeren, is kennis van deze planten van groot belang! En of je paard last heeft na het eten van bepaalde planten hangt van zoveel meer af dan alleen de plant op zich.
Giftige planten hebben doorgaans een onaangename smaak en/of geur waardoor paarden ze niet snel eten. De smaak en geur van planten kan verminderen na hakselen, drogen (hooi) of inkuilen. Daardoor kan een paard giftige planten zoals bijvoorbeeld vingerhoedskruid in het hooi moeilijker onderscheiden. Hierdoor kunnen grote porties giftige plantdelen vrijwel onopgemerkt worden opgegeten.
Jonge paarden of paarden die lange tijd op stal hebben gestaan, zijn minder kieskeurig en eten sneller per ongeluk een giftige plant. Ook gebeurt het soms dat diepgewortelde giftige planten mooi groen blijven tijdens droogte, zeker als ze in de buurt van water staan. Sommige paarden kunnen de verleiding van dit groene plukje tussen het droge gras niet weerstaan en eten het op. Ook onvoldoende gras in een weide kan ervoor zorgen dat een paardnoodgedwongen giftige planten(delen) eet.
De giftigheid van planten wordt bepaald door de giftige bestanddelen. De aard en schadelijkheid van deze giftige stoffen kunnen voor elke plantensoort variëren, evenals hun aanwezigheid in de plant.
Download hier de lijst met giftige en risico planten voor paarden.
In de bijgevoegde plantenlijst vind je de risicoplanten voor paarden terug. De lijst is niet compleet, maar toont de meest voorkomende planten in en om de wei. Deze lijst opgesteld door regionaal landschap Lage Kempen.
PaardenTherapeuten.be geeft u een overzicht van alle gediplomeerde paarden professionals / experts in België. Hier vindt u een paarden professional voor uw paard per expertise via de volgende categorieën: Osteopathie & Chiropraxie, Shiatsu & Spiermassage, Dierenartsen, Hoefonderhoud & Verzorging, Gebitsverzorging & Bit- & Bridlefitting, Fysiotherapie & Zadelpassers, Training & Biomechanica, Voedingsleer en Natuurgeneeskunde, Fytotherapie & Oliën, Communicatie & Healing, Paardencoaching, Revalidatie & Thermografie.
Paarden Therapeuten door Veerle Dumarey BTW BE0635.879.837 @ All Rights Reserved 2017