Fanny Gielis

DA FANNY GIELIS - Equipuncture' Dry needling en acupunctuur : Oost en West verenigd! '

Logo Dierenarts fanny Gielis dry needling Paarden Therapeuten
Fanny Gielis dierenarts Paarden equipuncture acupunctuur dry needling

Contactgegevens

+32  495 23 64 02

Over Fanny Gielis...Westerse en Oosterse geneeskunde worden vaak als twee tegengestelden gezien, toch combineert dierenarts Fanny Gielis al meer dan 10 jaar haar kennis als Vakdierenarts Paard met fysiotherapie en acupunctuur. Waarom?  Simpel: betere resultaten!


Het Oosten: acupunctuur: Binnen de traditionele Chinese filosofie gaat men ervan uit dat een paard pas echt gezond is wanneer zijn levensenergie of ‘chi’ op een ongestoorde manier door heel zijn lichaam circuleert via meridianen, een soort energiekanalen. Deze meridianen verbinden, op enkele uitzonderingen na, organen met de buitenzijde van het lichaam . Ze bevatten de acupunctuurpunten die gebruikt worden wanneer het paard gediagnosticeerd en behandeld wordt.

De energieblokkades, gevonden na palpatie ,worden vervolgens behandeld door het aanprikken van de bijhorende acupunctuurpunten met speciale Chinese naalden. Erg gevoelige punten kunnen (dankzij Westerse technologie) gestimuleerd worden met behulp van een laser ipv een naald.

Een mooi voorbeeld van de combinatie van Westerse technieken en acupunctuur is de diagnose en behandeling van orthopedische problemen. Hierbij maakt Fanny gebruik van zowel radiografie, echografie, fysiotherapie als acupunctuur om het probleem op te sporen en te behandelen.


Het Oosten: de beperking

Toch is de toepassing van acupunctuur niet algemeen gangbaar: “Acupunctuur is een behandelwijze die veel paardeneigenaars pas overwegen wanneer ze al bij verschillende dierenartsen ten rade geweest zijn voor de orthopedische klachten van hun paard. Dat zorgt ervoor dat, op het moment dat mensen contact met mij opnemen, problemen vaak al van chronische aard zijn.” In deze gevallen is acupunctuur een geneeswijze die tijd vraagt en er zijn vaak meerdere behandelingen nodig voor een merkbaar effect. “Ik merk dat mensen veelal op zoek zijn naar snelle oplossingen. Wanneer ze niet onmiddellijk verandering zien, geven ze op. Dat is spijtig, maar begrijpelijk”.

Het Westen: Dry Needling 

Een oplossing hiervoor vond Fanny voor een groot stuk in Dry Needling, een fysiotherapeutische behandelvorm. “Bij Dry Needling wordt net zoals bij acupunctuur met naalden gewerkt, maar dat is de enige overeenkomst!


Acupunctuur vertrekt vanuit het zelfherstellend vermogen van het (paarden)lichaam in een energetisch kader, terwijl Dry Needling een spierbehandeling is bij pijnklachten in het houdings-en bewegingsapparaat.  Bij Dry Needling gaat men op zoek naar plaatsen waar spiervezels verkrampt zijn, de zogenaamde ‘Trigger Points’. Op deze plaatsen wordt een fijne naald in de spier geprikt, wat een ‘spiertwitch’ veroorzaakt. Deze ‘twitches’ verdwijnen wanneer de spierknoop verdwijnt en de spier ontspant. Resultaat na een behandeling van het volledige lichaam: een paard dat zich terug los door zijn lichaam beweegt! Hoewel de mogelijkheden van Dry Needling beperkter zijn, het kan enkel gebruikt worden voor spierklachten,  merkt Fanny dat het veel aantrekkelijker is voor paardeneigenaren omdat het resultaat na één enkele behandeling merkbaar is.


De vereniging van beide werelden:

Toch wil dat niet zeggen dat Fanny acupunctuur laat vallen: “Tijdens een behandeling Dry Needling, ga ik altijd ook de acupunctuurpunten na. Wanneer spierpijn of verzet dan verder komen van een dieperliggend probleem, wordt dit  eveneens behandeld, een holistische visie! Ik gebruik tot 80 naalden. In die gevallen kan een beetje pijnstilling wel nodig zijn om de behandeling draaglijk te houden. In de gevallen waarbij Dry Needling niet de oplossing biedt en acupunctuur aangewezen is, zal ik eigenaars vaak aanwijzingen geven om enkele acupunctuurpunten zelf nog te stimuleren met bijvoorbeeld een laser.

 

Diploma's & certificaten:


Dierenarts

Vakdierenarts Paard

Paardentandarts

Veterinaire Acupunctuur

Fysiotherapie Paard

Dry Needling

Locatie