Sterfte veulen of merrie

Sterfte veulen of merrie?

Wat doe je bij de sterfte van een veulen of merrie?

We zien zwangerschap vaak als een delicate en fragiele aandoening. Als het gaat om paarden, is deze perceptie misschien te wijten aan de relatief slechte voortplantingsprestaties van de merrie in vergelijking met andere huisdieren. In een natuurlijke omgeving doet de merrie het echter relatief goed reproductief. Daarom is deze schijnbaar slechte prestatie evenzeer te wijten aan onjuist beheer als aan een reproductief tekort. Gelukkig is management iets waar we controle over hebben.


Wat zeggen de sterftecijfers? Uit een studie met volbloedpaarden werden 83% van de merries gemeld zwanger te zijn op een bepaald stadium na het fokken, en 80% van de zwangere merries beviel vervolgens van levende veulens. Schattingen van mortaliteit waren groter dan eerder gemeld, 25% van de veulens had gezondheidsproblemen en 5% stierf tijdens de eerste 2 weken na de bevalling. 27% van de veulens die 2 weken overleefden, werd naar verluidt getroffen door een gezondheidsprobleem tussen de leeftijd van 15 dagen en een jaar, en 6% stierf in deze periode. (Bron Equine Vet Journal 1997)


De natuur een handje helpen door goed management is de beste hulp om de merrie door de kritieke eerste 30 tot 60 dagen van de zwangerschap te helpen. De merrie gaat best fit het seizoen in en kan best ook op voorhand wat aankomen in gewicht.


Vermijdt zoveel mogelijk het belasten van de merrie. Stress kan een daling van progesteron veroorzaken, een hormoon dat helpt de zwangerschap te behouden.


Ziekte en/of koorts kunnen ervoor zorgen dat het systeem van de merrie prostaglandines afscheidt, wat abortus kan veroorzaken. (Bron: AAEP)


Wanneer je merrie of veulen sterft kan je steeds terecht bij de databank voor moederloze veulens en pleegmoeders via https://paarden.vlaanderen/databank-moederloze-veulens/home