Ontworming bij paarden

Ontworming bij paarden

Vanaf nu nooit meer blindelings je paard ontwormen! 

Lintwormen zijn intestinale wormen die in hun volwassen stadium leven op de overgang tussen de dunne darm en de dikke darm (de ileocecale klep). De paarden raken geïnfesteerd door de opname van larven in een tussengastheer, de mosmijt (een kleine mijt), die in weiden leeft.


De besmetting komt veel voor, in Frankrijk worden meer dan 60% van de paarden erdoor getroffen(2). De klinische verschijnselen lopen sterk uiteen, afhankelijk van de mate van besmetting. (Bron: Zoetis)

Door de komst van de Equisal speekseltest kom je te weten of je paard al dan niet besmet is met lintwormen. 


De speekseltesten gaan normaal de deur uit voor 31euro/stuk, maar de hele maand mei (2021) krijg je ze voor 27euro/stuk, gewoon omdat ik zo enthousiast ben!


Wat als je niet zou testen op lintwormen en hier niet tegen ontwormd? Als je paard dan een lintworminfectie heeft is er kans op koliek en darmzweren, dit wil je natuurlijk niet.


Wat als je zomaar zou ontwormen zonder dat je weet of het nodig is?

Dan verhoog je de kans op resistentie, als het dan eens echt nodig is heb je geen product meer dat werkt. Plus, je belast de lever onnodig met medicatie die moet verwerkt worden.


Vanaf nu dus de oplossing: de speekseltest! Het wordt aangeraden om dit 1 à 2 keer per jaar af te nemen (in de lente en in de herfst), nu is het ideale moment dus.


Vraag de speeksteltest nu aan bij Julie via https://paardentherapeuten.be/vindeenpaardentherapeut/dierenarsten/julie-d-hooghe.html


Anoplocephala perfoliata (meest voorkomende lintworm) - MSD Veterinary Manual

Hoe test je zelf of je paard lintwormen heeft? Paarden dierenarts Julie D'Hooghe geeft extra uitleg in dit filmpje:


Voordelen:

Vanaf nu ook niet meer blind ontwormen tegen de lintworm --> geen onnodige belasting voor de lever van je paard.

Indien je paard effectief geïnfecteerd is kan je gericht gaan ontwormen.


Welke symptomen heeft je paard bij een infectie? 

❌Meestal geen! Maar je paard lijdt er wel onder zonder dat je het beseft.

❌ Bij erge infecties: darmulcers, koliek, ..


Deze test is dus de enige manier om een infectie te voorkomen, maar ook je paard niet onnodig te belasten met ontworming indien het niet nodig is.


#dierenarts #lintwormen #paardentest #happyhorse #paardensport