Jan Vandecasteele

JAN VANDECASTEELE - HorseCam: Thermografie" Paarden kunnen niet spreken, de thermische beelden doen het voor hen. "

Over Jan Vandecasteele...


Meer dan 25 jaar actief in de camerabewaking. Als ruiter was ik op zoek naar een systeem waarmee we met camera’s in stallen de temperatuur van paarden konden meten. Hierdoor kwam ik in contact met de thermische camera. Dit was nog een bekabelde camera die in de bewaking en industrie werd gebruikt.


Na wat experimenteren met deze camera ben ik in contact gekomen met Wensink Irma. Een Nederlandse die een expert is op gebied van paarden thermografie.

Bij haar ben ik eerst op een info dag gegaan, om dan in 2016 een opleiding paarden thermograaf te gaan volgen.Ik was gebeten door thermografie. Na een nieuwe camera te hebben aangeschaft ben ik de opleiding Level 1 Thermograaf gaan volgen die ik met glans behaalde. Hierdoor ben ik gecertificeerd Level 1 Thermograaf.


Dit was volgens mij nodig omdat thermografie niet enkel het maken van mooie foto’s is. Je kan wel zo een camera kopen en iets van paarden kennen, daarmee ben je nog geen thermograaf.

Na het volgen van nog opleidingen in de thermografie ben ik er achter gekomen dat hoe meer je er van weet, hoe minder je in feite kent. Dus blijven studeren is de boodschap.


Thermografie is de wetenschap van het verkrijgen en analyseren van thermische informatie welke verkregen wordt met behulp van contact-loos opname apparatuur.


Dit wil zeggen dat we van op een veilige afstand zonder gevaarlijke en ongezonde stralingen fotos kunnen nemen. Deze technologie gebruiken we voor het opsporen en opvolgen van blessures, zadelfit, controle van de hoeven, ... mogelijk in samenwerking met uw dierenarts, hoefbekapper, paarden therapeut, etc. Een thermograaf zal nooit een diagnose stellen, iets wat een radioloog in de kliniek tenslotte ook niet doet. Hij moet er enkel voor zorgen dat er goede beelden zijn en er een goed verslag is.

Diploma's & certificaten


Thermografie bij paarden

Level 1 Thermographer

Locatie